هو الرحمن


 


این روزها وقتی به فضای مجازی سر می زنید، شاهد اضافه شدن روزافزون تعداد غلط ­های املایی هستید. ناراحت­ کننده­ است که چرا یک فارسی­ زبان؛ حتی نمی ­تواند شکل درست کلمات زبان خویش را بنویسد؟!


 


 شاید بتوان موارد زیر را ازجمل? عوامل آن دانست:


 



 


1. کتاب نخواندن یا ضعف در مطالع? کتاب 


مهم­ ترین علت، کتاب نخواندن است. هرچند بعضی از کتاب­ ها خود، اشتباه املایی دارند؛ ولی حجم بسیاری از کلمات آن­ها درست نوشته شده است. یکی از فواید مطالعه، آشنا شدن چشم با شکل صحیح کلمه ­هاست. همین آشنایی با کلمه­ ها از اشتباه نوشتن جلوگیری می­ کند.




2. عجله و فراموشی


در خیلی از موارد، فرد شکل صحیح کلمه را می ­داند؛ ولی عجل? در تایپ و نوشتن یا فراموش کردن شکل صحیح  کلمه، باعث اشتباه آن شده است؛ بنابراین اگر سعی شود قبل از نهایی کردن نوشته، یکبار متن را با دقت بیشتری خواند، به­ راحتی می­توان از اشتباه ­نویسی جلوگیری کرد.


  باید دقت داشته باشیم که غلط نوشتن بعضی از کلمه ­ها باعث تغییر معنای کلی جمله شده و چه­ بسا باعث سوءبرداشت و حتی توهین و بی­ احترامی به مخاطب می­ شود.




3. ترس از پرسش و تحقیق


ممکن است فرد مطالعه داشته و متن را نیز بادقت خوانده و بررسی کرده باشد؛ ولی در درست بودن کلمه به­ هر علت تردید کند و به­ خاطر ترس از پرسیدن یا متهم شدن به بی­ سوادی، به ­دنبال شکل صحیح کلمه نگردد. برای رفع این مشکل، کافی است جست ­وجویی در کتاب­ های لغت و یا در فضای مجازی و سایت­ های مطمئن صورت گیرد.




4. معلم آگاه یکدیگر باشیم


پیشنهاد و راهکار عملی این است که در رفع این غلط­ نویسی­ ها­ معلم آگاه یکدیگر باشیم. در خیلی از موارد، یک تذکر و یا یک یادآوری ساده، اشتباهی را اصلاح کرده و از ادام? آن جلوگیری می­ کند. برای رعایت این بند، دو نکته را حتماً رعایت کنیم:


  


   1. حفظ حرمت و آبروی اشخاص و پرهیز از هرگونه تمسخر؛


     2. آگاهی و اطلاع کامل فرد تذکردهنده از شکل صحیح کلمه.


 


 


 


 


    همیشه این نکته را به یاد داشته باشیم:


* یکی از راه­ های احترام گذاشتن به زبان فارسی، درست نوشتن آن است.


 


ــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــــ


 


+ سرچشمه : فارسی یاد